Otrovno.com O otrovima Brošure i knjige o toksikologiji Pitanja i odgovori  
 
 
Otrovno.com Gdje se nalazim: Naslovnica - Pitanja i odgovori - Odgovor
 
Otrovi
Pitanja i odgovori
Otrovi
Otrovi
Odgovor na pitanje
 

Pretpostavljam da Vas navedene tvari zanimaju u kozmetičkim proizvodima. Kozmetički proizvodi regulirani su na europskoj razini Uredbom o kozmetičkim proizvodima (EZ) br. 1223/2009 kako bi se omogućila sigurnost potrošača i cjelovitost unutarnjeg tržišta. Kozmetički proizvodi koji se stavljaju na tržište EU-a moraju biti sigurni neovisno o postupcima proizvodnje ili distribucijskim kanalima. Proizvođač je odgovoran za sigurnost proizvoda te je dužan osigurati stručnu znanstvenu ocjenu njihove sigurnosti prije stavljanja na tržište.

Prema Uredbi (EZ) br. 1223/2009 o kozmetičkim proizvodima phenoxyethanol (2-fenoksietanol) koristi se kao konzervans i u kozmetičkim formulacijama najviše smije biti do 1 %, u toj koncentraciji se smatra sigurnim za primjenu. Konzervansi su važni u kozmetici jer potrošače štite od štetnih patogenih tvari koje bi se inače našle u kremama i proizvodima kojima se potrošači svakodnevno služe. Bez konzervansa svi bi kozmetički proizvodi imali vrlo kratak rok valjanosti te bi se uglavnom morali čuvati u hladnjaku.

Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde (HICC - hidroksiizoheksil 3-cikloheksen karboksaldehid) je sintetički mirisni sastojak koji se koristi za parfimiranje kozmetičkih proizvoda i ne-kozmetičkih proizvoda kao što su sredstva za čišćenje i deterdženti u kućanstvu. Izvještaji o slučajevima alergije na HICC pojavili su se 1980-ih, a HICC je nedavno uključen u The European Baseline Series. HICC je jedna od najspominjanijih kemikalija koja može izazvati alergijsku reakciju u dodiru s kožom. Zbog toga je Uredba Komisije (EU) 2017/1410 od 02. kolovoza 2017. donijela Popis tvari zabranjenih u kozmetičkim proizvodima koji kaže da od 23. kolovoza 2019. na tržište Unije ne smije se stavljati kozmetički proizvodi koji sadržavaju tu tvar, a od 23. kolovoza 2021. na tržištu Unije ne smiju biti dostupni kozmetički proizvodi koji sadržavaju tu tvar.

Odgovor stranke na HZTA odgovor:
U pravu ste, zanimale su me pojedinosti zbog kozmetičkih preparata. Izrazito Vam se zahvaljujem na vrlo informativnom i opširnom odgovoru koji je na žalost potvrdio sve do sad pročitano. Za Phenoxyethanol mi nije baš svejedno obzirom da je također potvrđeni alergen te se umjesto njega mogu koristiti blaže supstance tako da ću ga nastaviti izbjegavati, nadam se da su Sodium Benzoate i Potassium Sorbate ipak malo bolji po pitanju konzervansa u sastavu. A za HICC mi je izrazito žao što se nalazi u određenim proizvodima koje se ujedno reklamira kao sigurnim za čitavu obitelj pa čak i malu djecu. Dok s druge strane je pozitivno što će ga se morati zamijeniti, nadam se s manje štetnim sastojkom. Još jednom veliko hvala!

HZTA

Povratak na pitanja
Otrovi
Prevencija Knjiga o toksikologiji
Otrovno.com
Otrovi
Postavite nam pitanje Postavite nam pitanje
Sve o otrovima